Вчера беше Тодоровден, ден в който конете са на почит. Цвети

...
Вчера беше Тодоровден, ден в който конете са на почит. Цвети
Коментари Харесай

Лечение чрез конна терапия: Как животните успокояват децата и им помагат двигателно

Вчера беше Тодоровден, ден в който конете са на респект. Цвети Петрунова ни придвижва на място, което приютява пет кончета и десетки деца със специфични потребности всеки ден. Тя ни среща с кобилата Зита и нейните дребни герои.

Седемнайсетгодишната кобила е един от най-верните другари по пътя към лекуването посредством конната терапия на Калоян, по-малкият му брат Виктор и десетките деца със специфични потребности.

Защо едно от дребното места у нас за терапия на деца с коне е пред закриване?

„ Идваме два пъти в седмицата. Децата са извънредно щастливи, когато са тук, те имат доста мощен контакт с коня и доста обичат да яздят. Конете доста ни зареждат, кончето ги успокоява и в това време доста им оказва помощ двигателно “, разяснява майката на Виктор и Калоян Цонка Йончева.

Никой не знае дали Морал е бил отведен от похитители, или е липсващ самичък

„ Виждам смяна и тя не е дребна. Голямото дете е по-трудно преносимо, а върху кончето тялото му е доста устойчиво, което за него е ужасно достижение “, добавя още тя.

Веселина Фелдман е психолог и терапевт. От години се грижи за конете в сърцето на Витоша и приема работата с деца и коне като своя персонална задача.

„ Това е Хипо, роден е при нас и откогато е роден, това прави. От дребна се занимавам с коне, по-късно приключих логика на психиката и беше напълно естествено да обединя двете си пристрастености в едно. Така се зароди концепцията за терапия с коне, която е един в действителност ефикасен способ “, разяснява Веселина.

„ Влиянието, може да се каже, че е в две насоки - от една страна психо-емоционално, а от друга – двигателно. Затова тук идват деца които имат недостиг или в едната сфера, или в другата, доста постоянно и комбинирано. Начинът, по който се работи, е друг по отношение на всяко едно дете “, показва още тя.

А точно на Тодоровден за петте кончета има специфична изненада.

„ На Тодоровден аз им споделям нещо. Благодарни сме. Учим се от тях, те са търпеливи прочувствени и интелигентни животни, които във всеки един миг ти демонстрират кой си - стига да можеш да влезеш в техния свят. Благодаря им за това, което ни дават, и Тодоров ден те ще прекарат пуснати на поляните - един благополучен и спокоен ден “, разяснява Веселина Фелдман.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР